El Salvador – ett land vi sällan talar om

by Maja Mando
El Salvador

Det finns länder som nästan aldrig får någon uppmärksamhet i svenska medier. Till sådana länder hör El Salvador. Ifall vi hör talas om landet måste det har hänt någon naturkatastrof, politisk omvälvning eller liknande. Och naturligtvis får vi vältra oss i berättelser om droghandel och hög brottslighet med gängkriminalitet.

Några fakta om El Salvador

Antal invånare6,2 miljoner invånare
Självständigt1821 från Spanien
PresidentNayib Bukele
HuvudstadSan Salvador
GrannländerHonduras och Guatemala
ValutaBitcoin och USD
FlaggaBlå och vit

El Salvador – president

Den politiska utvecklingen i El Salvador har varit dramatisk, men idag styrs landet av en demokratiskt vald president. Efter självständigheten från Spanien utvecklades ett fåtalsvälde med rika och konservativa plantageägare. Huvuddelen av befolkningen levde i misär. Försök till uppror slogs ner brutalt. I många avseende fick den ledande klassen stöd av USA. Landet hör till de länder i centralamerika som ibland har benämnts “USA:s bakgård”.

I början av 1900-talet började ordningen förändras och krav på demokrati och bättre villkor för den breda befolkningen krävdes. Men utvecklingen blev blodig. I början 1930-talet skedde ett bondeuppror, som slogs ner – drygt 30 000 människor fick sätta livet till. Under 1960-talet gjorde ett antal liberalt och socialistiskt orienterade officerare en kupp och tillsatte en så kallad “Regeringsjunta”. Den blev inte långlivad utan styrde i El Salvador bara i tre månader innan den störtades av den konservativa högern.

År 1980 startade ett blodigt inbördeskrig som inte upphörde förrän 1992. En av förgrundsfigurerna var ärkebiskopen Oscar Romero, som även blev omtalad i svenska medier. Han hade tillåtit sig att kritisera den sittande regeringen för att den kränkt mänskliga rättigheter. Som ärkebiskop hade han lyckats samla den splittrade opposition som fanns i landet.

Romero mördades av politiska motståndare år 1980, vilket var en av orsakerna till upprinnelsen av inbördeskriget. De händelser som ägde rum under inbördeskriget har bland annat rapporterats om av Amnesty International. Den salvadoranska armén ansågs vara skyldig till tortyr, försvinnanden och dödande av icke-stridande civila.

Ett fredsavtal slöts år 1992 och sedan dess har en demokrati utvecklats steg för steg. Ett konservativt parti behöll dock makten fram till 2009, då ett socialdemokratiskt parti övertog makten tillsammans med en före detta gerillagrupp. Sedan 2019 leds landet av president Nayib Bukele, som har bildat ett eget parti. Han anklagas för att driva en auktoritär regim, men stöds av breda grupper. Inte minst eftersom han har som mål att bekämpa den gängkriminalitet som anses var utbredd i El Salvador.

Fotbollskriget mot Honduras

År 1969 utbröt ett märkligt krig mellan El Salvador och Honduras. Den världsberömde polske reportern Ryszard Kapuscinski råkade befinna sig i landet och skriver följande:

  • Länderna skulle mötas för att kvalificera sig till fotbolls-VM i Mexiko år 1990.
  • Första matchen spelades i Honduras huvudstad. Spelarna från El Salvador hade inkvarterats på hotell. De kunde dock inte sova, eftersom supportrar till Honduras höll väsen utanför hotellet.
  • Honduras vann matchen med 1-0 eftersom motståndarlaget var dödströtta.
  • Följande vecka skulle returmatch spelas i San Salvador.
  • Samma metoder upprepades, fast tvärtom. Hotellets fönster slogs sönder och Honduras spelare fick ta emot ruttna ägg, döda råttor och stinkande trasor i sina rum. 
  • Dagen efter segrade El Salvador med 3-0. Det var tur att vi inte vann, sa Honduras tränare. I så fall hade vi blivit ihjälslagna.
  • En avgörande match spelades i Mexico City, där El Salvador vann.
  • Dagen efter bröt Honduras de diplomatiska förbindelserna med El Salvador och den 14 juli 1969 förklarade El Salvador krig.
  • Intentionen för El Salvador ansågs vara att ockupera Honduras och bilda en stormakt.
  • Genom en insats från Organization of American States (OAS) arrangerades ett vapenstillestånd den 18 juli 1969. Kriget ledde till att 6 000 människor dog och att cirka 50 000 blev hemlösa. 

Det var inte bara fotbollsresultaten som ledde till krigshändelserna. Redan tidigare hade spänningar funnits mellan länderna. Många salvadoraner hade bosatt sig som jordbrukare i västra Honduras. När Honduras skulle genomföra en jordreform var salvadoraner tvingade att lämna ifrån sig “sin” mark. Många ville flytta tillbaka till El Salvador, men regeringen i San Salvador ville inte ta emot dem. Successivt ledde detta till motsättningen mellan grannländerna. 

Noticias El Salvador

Det finns flera vägar att skaffa sig information om El Salvador. Genom appen Noticias El Salvador går det att finna artiklar i dagstidningar om situationen i landet. En av de ledande tidningarna är La Prensa Grafica. Och El Salvador Times är en tidskrift som ger värdefull information om landet. De senaste nyheterna finner du på elsalvador.com.

Related Posts