Vilket är lägsta tillåtna mönsterdjup för vinterdäck när det inte är vinterväglag?

by Maja Mando

Vad är det lägsta tillåtna mönsterdjupet för vinterdäck när det inte är vinterväglag?

Det är kanske överraskande att det finns en minsta gräns för mönsterdjup på vinterdäck även när det inte råder vinterväglag. Lagstiftningen är tydlig, men det kanske är något högre än du skulle förvänta dig! Nu slår jag upp självaste boken och vips! Det lägsta tillåtna mönsterdjupet för vinterdäck när det inte råder vinterväglag är 1,6mm.

Varför är detta viktigt?

Men varför är detta ens viktigt? Varför inte bara köra med släta däck om det inte snöar ute, eller hur? Det kanske låter logiskt, men faktum är att däckmönstret spelar en stor roll även på torrt underlag. Det ger grepp och kontroll vid kurvtagning, och minskar risken för vattenplaning under regniga förhållanden. Och låt oss inte glömma att 1,6mm är det absoluta minimikravet, för att säkerställa bästa möjliga grepp rekommenderas vanligtvis ett däckdjup på minst 3mm.

Däcktyp Minsta lagliga mönsterdjup Rekommenderat mönsterdjup
Sommardäck 1.6mm 3mm
Vinterdäck 1.6mm (om det inte är vinterväglag) 3mm-4mm
Dubbdäck 1.6mm 4mm

Men jag bor i södra Sverige – gäller dessa regler även för mig?

Ja, faktum är att dessa regler tillämpas över hela Sverige, oavsett region. Så, oavsett om du bor i Skåne eller Lappland, bör du alltid se till att dina vinterdäck har ett mönsterdjup på minst 1,6 mm om det inte är vinterväglag. Men kom ihåg, säkerhet kommer alltid först – även om det bara är lagligt, betyder det inte att det alltid är säkert. Nu vet du allt om vilket är det lägsta tillåtna mönsterdjupet för vinterdäck när det inte är vinterväglag. Kör säkert där ute!

Related Posts