Skebo Herrgård, ett paradis i Uppland

by Maja Mando
skebo

Året var 1767, Jakob Grill hade fått ordning på både marken och ritningarna. Nu var det äntligen dags att ta första spadtaget. Kanske sa han till och med ”Ga je gang en graaf de eerste zode” som betyder ”var god gräv det första spadtaget” på nederländska. Inte så konstigt egentligen eftersom Jakob Grill hade invandrat från Nederländerna.

Snabba fakta om Skebo Herrgård

NamnSkebo Herrgård
OrtSkebobruk
DistriktUnunge distrikt
KommunNorrtälje kommun
LandskapUppland
LänStockholms län
Postnummer763 93
Riktnummer0175

Jakob Grill – den holländske mannen som byggde herrgården

Att Jakob Grill hamnade på Skebo har att göra med bruksverksamheten som återfanns där då. Många valloner dök upp i Sverige på 1700-talet för deras kunskaper i bruksverksamhet. Mellan år 1767-1770 byggde Jakob Grill den byggnad som finns än idag och som kallas för Skebo herrgård. 

Det har funnits en herrgårdsbyggnad innan Jakob Grill byggde den nuvarande. Dock finns den gamla inte avbildad någonstans vad man har hittat. Efter Jakob Grill blev herrgården privatägd. Den smyckades med konst och skulpturer och det förekom många fester och ett rikt sällskapsliv på gården. Under mitten på 1900-talet sattes det tillhörande bruket i konkurs. 

Olika ägandeformer under åren

Efter konkursen startades herrgården upp igen som ett äldreboende. På detta äldreboende var det välbemedlade äldre herrar som bodde. Nya ägare 1992 blev ABF (Arbetarnas riksförbund) som drev Skebo som en kursgård. Det dröjde ungefär tio år innan Skebo åter blev såld, denna gång till Annika och Rickard Björklund.

Paret Björklund drog igång ett weekendhotell där man även kunde ha konferenser. Restaurangen de startade fick utmärkelsen ”årets värt en resa” 2012 av White Guide. Samma år lyckades restaurangen ta sig in på White Guides lista ”kök i Mästarklass”. Det var många bröllop och julbord som bokades in på Skebo Herrgård under dessa år. 

Söker man efter julbord på Skebo Herrgård hittar man en artikel med recept från Svenska Dagbladet. Dåvarande kökschefen Mikael Einarsson tipsade om några rätter man kan göra själv till julbordet. De följande rätterna återfanns på Skebo Herrgårds julbord 2010.

Julrecept från Skebo Herrgård:

  • Bakat lantägg med löjrom och varmt kaviarskum – ett annorlunda sätt att servera kokt ägg med rom
  • Julgädda, det vill säga gäddqueneller – queneller är små färsbollar som man kan ha som munsbitar
  • Honungs- och ingefärsglaserad fläsklägg – klassisk husmanskost som passar bra till jul
  • Fläskkorv – som man gör själv i bratwurststorlek

 Hotellet läggs ner och nya boende flyttar in

Allting har ett slut, så även för den fantastiska restaurangen och hotellet. 2013 blev Skebo Herrgård återigen till salu. Denna gång köptes herrgården av en okänd person. Den personen gjorde om herrgården till en flyktingförläggning. Skebo Herrgård upplät ett 40-tal rum till asylboende mellan åren 2013 – 2019.

Det har dock inte varit samma myndighet som hyrt Skebo Herrgård under dessa år. De första åren var det Migrationsverket som hyrde Skebo. 2017 tog Norrtälje kommun över och ville skriva kontrakt för uppehållstillstånd.  

Under 2020 såldes återigen Skebo Herrgård via annonser på Hemnet och Booli. För 17 miljoner svenska kronor fick de nya ägarna tillgång till en boarea på 1970 m2 och 48 rum. Det finns gott om plats att både leka kurragömma på och få egentid om man så önskar. Tomten är också perfekt för den som älskar en parkliknande trädgård då den uppgår till 6 hektar.

Skebo Herrgårds ägare idag

För den som ställer sig frågan ”vem äger Skebo Herrgård idag?” så finns det ett svar. De som köpte gården 2020 var paret Kristina och Kalle Dexner. De hittade till slut sin drömplats i världen på Skebo Herrgård. Eftersom de ville ha mer information om herrgården ansökte de, och kom med, i SVT:s program ”Det sitter i väggarna”. Så för den som vill veta lite mer om Skebo Herrgård kan man söka upp säsong 7 och avsnitt 3.

Related Posts