Fondsparare i Sverige

by Maja Mando

Sverige är ett av de länder i världen som är överlägset bäst när det kommer till fondsparande. Hela 8 av 10 svenskar sparar nämligen i fonder. Dessutom går det även att påstå att alla arbetsverksamma svenskar sparar i fonder, nämligen i form av premiepensionen. Vi i Sverige har alltså ett bra fondsparande och vi värdesätter vårt sparande i fonder högt. Så om du tänkt börja spara i fonder så finns det mycket inspiration att få från många andra som sparar i fonder.

Sveriges största fonder

I Sverige finns det många aktiefonder som har presterar väldigt bra under de senaste åren. Några av de största fonderna i Sverige är:

  • Folksam LO Sverige
  • Didner & Gerge Aktiefond
  • Handelsbanken Sverige Indx Crit
  • AMF Aktiefond Sverige

Som nämnt tidigare så sparas många av Sveriges pensionspengar i aktiefonder. Således är det inte förvånande att några av de största fonderna i Sverige är pensionsfonder. Folksam LO Sverige är en av dessa aktiefonder och detta är en fond som investerar mestadels i stora samt mellanstora företag. Några av de största innehaven i denna aktiefond är:

  • Atlas Copco AB
  • Hexagon AB
  • Volvo AB
  • Storskogen Group AB

Det går därmed att säkerställa att många av Sveriges pensionspengar placeras industribolag som i många fall är välkända av gemene man.

Pensionsspara

Det står klart att Sverige är väldigt mån om att pensionsspara. Målet är att ha ett så långt och tryggt arbetsamt liv som möjligt och därefter kunna leva gott på pensionspengar. Därför sparar alltså staten åt befolkningen, men många sparar även privat till pensionen. För att spara så mycket som möjligt är det många som privat väljer att investera i aktier. Det finns många tips på aktier att få från andra som sparar för fullt till pensionen. Ett tips är att se över vilka aktier som de olika pensionsfonderna investerar i. Antingen kan du välja att investera mer i samma aktier eller sprida riskerna och välja andra aktiebolag. Det går såklart även att investera i flera olika aktiefonder för att även på så vis sprida riskerna bland olika aktier.

Att spara pengar till pensionen är viktigt av många olika anledningar. Pensionen som sparas till dig av arbetsgivare och staten når oftast inte upp till samma nivå som lönen. Därmed kan du inte leva lika gott på dessa pengar och inte unna dig det där extra. För att säkerställa möjligheten att kunna leva gott under pensionen och ha pengar för oförutsedda utgifter så är en rekommendation att börja spara extra. Genom att kontinuerligt spara i aktiefonder och separata aktier så slipper du även låna pengar till olika ting. Genom att börja spara redan idag och läsa på om olika aktiefonder så ger du dig själv bättre förutsättningar i livet.

Related Posts