Hur fungerar Chromecast?

by Maja Mando
chromecast

I takt med att tv-tittandet ändrat form väljer många hushåll att skaffa produkter som ger alternativa möjligheter att åtnjuta en bra film eller en serie. Att se tv i realtid har blivit något som färre och färre personer ägnar sig åt. Istället väljer många att streama vad de har lust att titta på via någon av alla streamingtjänster som finns att tillgå.

För den som har en smart-tv finns streaming-apparna inbyggda i tv:n, men för den som äger en något äldre tv kan det behövas en enhet som kopplar samman tv:n med en streamingkompatibel enhet. En Chromecast är just en sådan enhet. Men hur fungerar Chromecast?

Google Chromecast – hur fungerar den?

Det finns många enheter som gör samma sak som en Chromecast. Apple har sin Apple TV och Amazon har gjort sin Fire TV Stick. När man talar om en Chromecast kan man mena flera olika varumärken, men ordet Chromecast i allra främst förknippat med företaget Google.

Men hur fungerar Chromecast tekniskt? Jo, en Google Chromecast består av en liten plastpuck som man kopplar in i tv:n. Genom appen Google Home kan man sedan streama valfritt innehåll från sin telefon eller dator genom tv:n. 

Hur fungerar Chromecast med riktigt gamla tv-apparater?

Så hur fungerar Chromecast till tv? För att en Chromecast ska fungera behövs ett HDMI-uttag på tv:n. Det är i detta uttag man kopplar in Chromecast-enheten. Att tv:n har ett ledigt HDMI-uttag är med andra ord ett krav för att en Chromecast ska vara kompatibel med tv:n.

Chromecast kan på många sätt vara en lösning på problemet att behöva köpa en ny tv som innehåller appar. Med en Chromecast försvinner detta behov av en ultramodern tv. Behovet av en annan, mobil enhet som klarar av att streama rörligt material från appar kvarstår dock. 

Related Posts