La Neta – först i sitt slag

by Maja Mando
La Neta - först i sitt slag

Då och då öppnar restauranger som kommer att bli riktigt uppskattade av alla, oavsett ålder. La Neta är en sådan. Denna pärla såg dagens ljus år 2009 och kallades då Stockholms första riktiga taqueria. Idag är La Neta en kedja som letat sig utanför Sveriges gränser.

Namn:La Neta
Inriktning:Populär mexikansk restaurang 
Aktiv sedan:2009
Prisklass:Mellan

Äkta vara hos La Neta

Namnet La Neta betyder på spanska ”sanningen” eller översatt på engelska ”The real deal”. Tanken bakom detta namnval är att trycka på La Netas matfilosofi där fokus ligger på den äkta varan. Maten görs från grunden. Inga halvfabrikat gör sig besvär i La Netas kök. Tortillas och salsor tillverkas på plats, allt för att hålla hög standard och inte tumma på kvaliteten. 

Detta hantverk bidrar till den hemlagade känslan i La Netas rätter. Som om de kom raka vägen från mammas kök, förutsatt att mamman i fråga är en skicklig mexikansk kock. La Neta vill skapa en opretentiös stämning i sina restauranger. Att boka bord är inte möjligt utan istället är tanken att sällskap ska dyka in på La Neta under avslappnade former. 

Att äta på La Neta ska, enligt restaurangens hemsida, göra att besökaren för en liten stund drömmer sig bort till Mexiko och glömmer att den befinner sig i Norden. Ett avbrott från vardagen, helt enkelt, kryddat med vällagad mexikansk mat. 

La Neta Stockholm – den första anhalten

Att öppna Sveriges första taqueria var ett smart drag av ägarna till La Neta. Restaurangen blev snabbt populär och uppskattad. Bloggar tipsade om La Netas meny och deras egengjorda delikatesser. Det goda ryktet kompletterades dessutom av vackra matbilder som uppskattades i sociala medier. Den färgglada mexikanska maten från La Neta gjorde sig helt enkelt bra på bild. 

Den första restaurangen i Stockholm var bara början för gänget bakom La Neta. Snart öppnade filialer och nu, år 2022, har imperiet växt till sex enheter varav två La Neta på ungdomliga adresser i Danmarks huvudstad Köpenhamn. I Sverige huserar La Neta än så länge bara kring huvudstaden och de fyra enheterna är som följer:

  • La Neta City
  • La Neta Söder
  • La Neta Bar på Smålandsgatan 
  • La Neta Täby

Demokratiskt på La Neta

En taqueria beskrivs som en demokratisk plats av ägarna bakom La Neta. En plats där gammal som ung ska känna sig hemma och där samhällsklass inte ska vara av någon större vikt. Säkert var detta en av anledningarna bakom valet av estetik kring La Netas restauranger. 

Alla La Netas enheter är modernt inredda i starka färger. Formspråket är avskalat trots den varma interiören och domineras av grafiska detaljer blandat med skarpa kontrastfärger. Röda stolar, rosa bord, klargula detaljer och ett överflöd av gröna växter sätter stämningen. Såväl kakel som trä och metall syns i restaurangerna och bidrar till en eklektisk atmosfär. 

La Netas härliga meny

Trots en mixad inredning råder det full tydlighet i La Netas meny. Huvudrubrikerna lyder ”tacos”, ”tacos grande” och ”quesadillas”. För att upplysa den hungriga om vilken typ av protein respektive rätt innehåller är tydliga symboler utsatta efter rättens namn. En gris symboliserar fläsk, en ko står för nötkött, en liten fågel för kyckling och vegetariska samt veganska alternativ är utskrivna. 

På La Neta finns, med andra ord, ett alternativ för alla oavsett preferenser. Att sätta ihop en meny efter tycke och smak är inte heller ett bekymmer på La Neta. Med priser från 28 kronor finns det utrymme att prova på flera smaker vid ett besök på någon av La Netas restauranger. Mängden mat bestämmer gästen själv över och för att göra måltiden lite extra lyxig erbjuder La Neta tillbehör som den traditionella spanska avokadoröran guacamole. 

Related Posts