Mona Tumba – inte bara en kändisfru

by Maja Mando
Golf

Mona Tumba, född 4 oktober 1941 i Stockholm, är främst känd som den framlidne Sven Tumbas fru. De var gifta från och med 1960 till och med Svens död år 2011. Hon har varit företagare i hälsobranschen. Hon växte upp i Saltsjöbaden utanför Stockholm och var dotter till direktören Nils Nessim och hans fru Märta. 

Korta fakta om Mona Tumba

Fullständigt namnMona Tumba
Känd förDen nu framlidne hockeyspelaren Sven Tumbas fru 
ÅlderFödd 1941, alltså 81 år gammal
LängdOkänt
Bor iFlorida, USA 
NummerMona Tumbas telefonnummer är svårt att hitta på nätet

Mona Tumbas biografi

Mona Tumba Johansson växte upp i Stockholm, närmare bestämt Saltsjöbaden. Hennes föräldrar var direktören Nils Nessim och Märta Wirde. På pappans sida, som hans halvsyster, finns konstnären Suzanne Nessim.

Som ung pluggade Mona språk i Schweiz i ett par år. Som vuxen arbetade hon mycket med hälsa och hade ett eget hälsoföretag, Mona Tumbas Slim-club, under åtta års tid.

Under årens lopp har hon även sålt smycken och nyttig choklad. Tillsammans med sin make Sven Tumba har hon också haft en restaurang vid golfbanan i Hjorthagen i Stockholm. I Florida var hon med och startade organisationen SWEA för svensktalande kvinnor.

Som kuriosa kan det nämnas att Mona Tumba omnämns i Ebba Gröns låt Mona Tumbas Slim Club. 

Mona Tumbas familj 

Mona Tumba var gift med idrottsmannen Sven Tumba från 1960 fram till dennes död 2011. När de gifte sig var Mona bara 19 år gammal. De fick fyra barn tillsammans, alla söner: 

  • Tommie “Pigge”, som är född 1962
  • Johan, som är född 1964
  • Stefan, som är född 1970 
  • Daniel, som är född 1982

De två förstnämnda är professionella golfspelare. 

Mona Tumbas syster blev mördad

Mona Tumbas familj har kantats av tragedier. Hennes pappa dog tidigt i cancer, hennes mamma blev alkoholist, hennes syster Maud mördades och systerdottern dog av en överdos heroin. Just systern Mauds dödsfall har varit extra tragiskt för Mona själv. Maud var bara 14 månader äldre än Mona, och som barn var de oskiljaktiga.

Maud gifte sig med en äldre fransman men äktenskapet fungerade inte så bra. I februari 1965 åkte Mona och hennes två barn tillsammans med Maud till Schweiz för att åka skidor. En morgon när hon vaknade var maken på plats, och Maud låg livlös i sängen. Obduktionen visade på en överdos sömnmedel. Mona själv har dock berättat att hon har sina misstankar kring vad som hände den dagen men att hon inte har några bevis. 

Mona Tumbas Slim club

Under åtta års tid arbetade Mona Tumba med det egna hälsoföretaget Mona Tumbas Slim-club.  Hon gav även ut publikationer som Slim-club (1980) och Kökskalender (1982).

Företaget startade hon efter att ha blivit kontaktad av Norges bantningsdrottning Grete Rhoede. Syftet med klubben var att få människor att gå ner i vikt och Mona har själv sagt i en intervju att hon är väldigt stolt även i efterhand över Mona Tumba Slim Club. 

Mona Tumba i sociala medier

Mona Tumba är aktiv på sociala medier. Hon finns bland annat på Instagram där hon har över 900 följare. Hon finns även på Facebook, där hon har en privat profil.

Mona Tumbas konst

Tumba är sedan flera decennier verksam inom konst. Hon är själv konstnär och har bland annat ställt ut egna verk i olja i Florida. Tumba har under sommaren 2022 även haft utställningar i Sverige med Mona Tumba Art. Hon har dessutom en hemsida, monatumbaart.se, där hon visar upp sina konstverk. Och så har hon en egen konststudio i Florida där hon målar sina tavlor. 

Namnar som bor i Tumba

Tumba är inte bara ett efternamn utan även en ort i Sverige. Naturligtvis finns det flera personer med namnet Mona som bor där, till exempel de som har efternamnen Jansson, Johansson och Norman.

Related Posts