Därför är elen dyr nu & det här kan du göra

by Maja Mando

Idag kan elpriser skilja sig väldigt mycket beroende på dels var någonstans i Sverige du bor, dels på vilken elleverantör du har valt. Därutöver, finns det även andra saker som påverkar den där allt mer påtagliga månadskostnaden.

Exempelvis huruvida du har ett fast elavtal eller en rörlig variant. Varför spelar då det här roll? Jo, framförallt eftersom det ofta hör ihop med bindningstiden. Hur du än gör, så kan det vara bra att säkerställa detta innan du väljer att byta elbolag.

Så byter du elbolag på 5 minuter

Det första steget du ska göra är såklart att dubbelkolla med ditt nuvarande elbolag huruvida du har en uppsägningstid. Detta gör du enklast genom att kontakta dem, alternativt logga in på elleverantörens hemsida. Där kan du genom e-legitimation ganska enkelt navigera till just ditt elavtal.

Det andra steget blir att surfa in på webbplatsen byta-elbolag.se och välja ett av deras topp fyra rankade elbolag. Poängen är att de ständigt uppdaterar sina listor, och de elleverantörer som återfinns där är de billigaste just nu.

Det tredje steget när det kommer till att byta elbolag är helt enkelt att välja ett elavtal. Som många redan vet – så finns det faktiskt en del olika varianter här som man kan välja mellan. Allt från rörliga, fasta till mixade elavtal.

Rörligt elavtal

Det rörliga elavtalet kan vara lönsamt om den svenska elmarknaden håller sig stabil och elpriset är lågt. Detta eftersom de med ett rörligt elavtal betalar sin el beroende på hur marknaden ter sig. Ibland, kan nämligen elpriset vara billigt – och ibland är det dyrare.

Fast elavtal

Till skillnad från det rörliga elavtalet innebär det fasta att du har en stabil månadskostnad. Du kommer överens med elbolaget vid teckning av avtal om ett fast pris, och sedan betalar du detta pris resten av avtalsperioden. Detta kan vara lönsamt om elmarknaden och elen skulle bli dyrare, då sitter du nämligen där med ditt pris.

Mixat elavtal

Man kan nästan gissa vad det mixade elavtalet handlar, om eller hur? Precis som namnet antyder, får man med ett mixat elavtal en variant av både det rörliga och fasta elpriset. Det är en slags hybrid helt enkelt och helt perfekt för dig som inte riktigt kan bestämma dig huruvida du vill ha det fasta elavtalet eller det rörliga.

Sammanfattning

Att byta elbolag är faktiskt ganska enkelt bara man vet vad och vilka elbolag man ska välja. Det finns stora listor över alla elbolag i hela Sverige (just nu över 150) problemet med dessa är att det kan ta väldigt lång tid att jämföra alla dessa.

Därför kan det faktiskt vara mer fördelaktigt att faktiskt välja en elleverantör från en topplista. Då får du ett par olika alternativ, alla med pressade priser och erbjudanden. Vilket såklart kan underlätta för dig när du söker ett nytt elbolag.

Förutom det, är det egentligen bara att köra på. Ett sista tips är dock att du kollar igenom den här Youtube-filmen som berättar lite närmare skillnaden mellan olika elavtal:

Related Posts