Beirut Café – kryddar Sverige med Libanesiska smaker

by Maja Mando

Vill du smaka på Libanon fast stanna kvar på svensk mark? Då ska du besöka Beirut Café vars meny får det att börja vattnas i munnen snabbare än blixten. Denna restaurang är perfekt för dig, vilka preferenser du än har. Menyn berikas med såväl veganska och vegetariska alternativ, som rätter fyllda med fågel, fisk och kött. Eller varför inte testa en riktig delikatess? Nämligen grodlår! 

Snabbfakta om Beirut Cafés meny

DryckDrinklistan är lång och fylld av alkoholfria alternativ såväl som alternativ med alkohol i. 
PlockmatSugen på något att plocka med i väntan på maten? Utbudet av smårätter är stort!
VarmrätterHär finns en uppsjö av spännande smaker
TakeawayBeirut Café erbjuder takeaway

Vad erbjuder Beirut Café?

Som tidigare nämnt är menyn på Beirut Café minst sagt generös. Här finns något för alla smaker och preferenser, och det spelar ingen roll vilken ålder du har – maten passar alla. Gammal som ung. 

Beirut Café – öppning i Stockholm

1999 slog Beirut Café upp sina portar på Engelbrektsgatan i Stockholm och var då Sveriges första restaurang att servera äkta libanesisk mat. Sedan 1999 har Beirut Café hunnit med att flytta sin restaurang till saluhallen på Östermalm. 2021 hade Beirut Café en nyöppning och valde då att satsa stort på utbudet av dryck. De serverar nu mer ett brett utbud av libanesiskt inspirerade drycker i kombination med mer traditionella smaker. 

Beirut Café – mest sålda Meze

Libanesisk mat innebär ofta ett koncept som kallas Meze. Detta innebär att du serveras ett antal olika smårätter som delas över bordet med ditt sällskap. En höjdare för gemenskapen, och för dig med beslutsångest. Meze innebär nämligen att du inte behöver välja – du kan få lite av allt (eller iallafall väldigt stor del). Beirut Cafés mest sålda meze är: 

  • Labneh – en libanesiskt kryddad yoghurt 
  • Hoummus – kikärtsröra kryddad med kummin
  • Jowaneh Moklieh – marinerade, stekta kycklingvingar
  • Batata Hara – friterad potatis smaksatt med koriander, citron och vitlök

Beirut Café – boka bord

Vattnas det i munnen? Har du vägarna förbi Östermalmshallen och vill testa på något nytt? Eller letar du bara efter en restaurang värd att besöka i huvudstaden? Då ska du absolut boka bord på Beirut Café. Bordsbokningen är enkel och nås via hemsidan. Allt sker digitalt vilket underlättar för kunden – ett smart drag av restaurangen. Är du osäker på hur du går tillväga? Ring till Beirut Café så får du hjälp. 

Var uppmärksam – Beirut Hallonbergen

Använder du Google för att nå vad du söker? Var isåfall uppmärksam. Koncept som Beirut Café storsatsat på har tagits efter av andra krögare, och numer finns en uppsjö restauranger med liknande namn och koncept. Som exempel restaurang Beirut i Hallonbergen. Likt Beirut Café serverar restaurang Beirut i Hallonbergen libanesisk mat med meze-koncept. 

Även Beirut Bistro vid Hornsbergs strand i Stockholm har liknande koncept och satsar på de libanesiska smakerna. Liknande restauranger hittar du lite överallt, t.ex. i Jakobsberg eller Köpenhamn. Konkurrensen är med andra ord stor, men något Beirut Café är ensamma om är som sagt att vara den första restaurangen i vårt avlånga land att servera äkta libanesisk mat. 

Störst var först – Beirut Göteborg

Vårt lands näst största stad var inte sena med att haka på denna trend, och vi hittar även där en restaurang med samma koncept och snarlikt namn. Chateau Beirut i Göteborg ger våra blå-vita vänner en smak av Libanon. Men störst var först, och Stockholm vann kampen om att vara snabbast med de libanesiska smakerna. 

Beirut – Libanons samlingsplats

Var kommer då namnet Beirut ifrån? Jo, självklart härstammar det från Libanons samlingsplats – huvudstaden Beirut. Denna stora stad har 2,2 miljoner invånare och är ett mekka för mat. Vilken tur vi infödda svenskar har att Libanon finns på kartan – annars hade vi missat en hel symfoni av smaker. 

Related Posts