Biltema Sisjön – ”världens modernaste Biltema-varuhus”

by Maja Mando
DEPARTMENT1

Så presenterades Biltema i Sisjön på invigningen den 24 mars 2017 med pompa och ståt. En flyguppvisning med flygmuller signerat Spitfire dånade som ljuv musik i besökarnas öron. Det kan tänkas att det slank ner en och annan ”Biltemakörv” i magarna på de många hungriga besökarna, det var ju ändå #körvfriday. 

Snabbfakta om Biltema i Sisjön:

Öppnades24/3 -2017
Yta7 300 kvm
SortimentBil/MC, Cykel/elcykel, båt, fritid, hem, kontor/multimedia, bygg, bilvård, verktyg, café
AdressSödra Långebergsgatan 13–15, 2 tr. 436 32 Västra Frölunda

Bonusfakta: Biltema säljer ca 7,5 miljoner “körvar” per år

Hur kommer man till Sisjöns Biltema?

Att hitta adressen till Biltema i Sisjön är lätt. En sak att komma ihåg innan avfärd är deras öppettider. En morgonpigg söndagscyklare kan ta en redig sovmorgon innan cykeln styrs mot varuhuset. 

I Göteborg har många varuhus generösa öppettider och Biltema är inget undantag, alla tre varuhusen i Göteborgsområdet öppnar 07.00 på vardagar och 09.00 på helger. För de kvällssuddande, troligtvis korvsugna, epa-ungdomarna står sig Biltema dock slätt gentemot övriga konkurrenter, då de endast har öppet fram till 18.00 på lördagskvällarna.

Öppettider:

  • Måndag  07.00-20.00
  • Tisdag     07.00-20.00
  • Onsdag   07.00-20.00
  • Torsdag  07.00-20.00
  • Fredag    07.00-20.00
  • Lördag    09.00-18.00
  • Söndag   09.00-18.00

Hur allt började för Biltema

Föga anade Sten-Åke Lindholm back in the day att hans dåvarande postorderverksamhet skulle växa till det gigantiska affärsimperium som det blivit idag. Det är rimligt att tro att han inte hade några planer på att sälja varken benlindor till hästar eller skällande leksakshundar i sin butik. 

Vad han inte heller kunde ana där han stod i sin källarlokal 1963 var att det hans företag skulle bli mest känt för i framtiden var den så kallade ”korvkuppen” där en annan butikskedja skulle justera upp priserna på sin välkända ”5-kronorskorv” och därmed ge tillfälle för Biltema att erbjuda sina kunder ett löfte om att deras korv även i fortsättningen skulle kosta 5 kronor.

Korven eller snarare ”körven” är en viktig del av Biltemas enorma sortiment. Hungriga raggare, småbarnsfamiljer, hemmafixaren och de prylgalna ungdomarna med väldoftande epa-traktorer är alla ständiga kunder i cafédelen av varuhuset. Ingen har väl heller kunnat undgå förra årets badmode där 5-kronorskörvarna prydde var och varannan badbyxa.

Otrolig utveckling för Biltema

Att affärer blir till något mer eller helt annat än de var från början är inte helt ovanligt, men i Biltemas fall har det skett en otrolig utveckling. De har inte bara korv och bildelar, utan du kan i stort sett hålla såväl ett 5-årskalas som att starta upp en ny förskola, eller till och med ridskola, enbart med saker från ett av de större varuhusen.

Enligt Biltemas vice VD Adelina Voci har de över 150 varuhus i Norden, och fler väntas. De expanderar ständigt och utökar även de befintliga varuhusen med uppdaterade caféavdelningar, där de förmodligen kommer sälja mycket körv. 

De lägger mycket krut just på caféavdelningarna och har ett något udda, men riktigt populärt utbud. Häromdagen serverades till exempel wienerbröd, mycket passande på wienerbrödets dag. Ingen lär heller bli förvånad om de kommer med någon revolutionerande typ av saffransbakelse till jul eller semmelvariant framåt våren, en raggarbakelse vore ju fyndigt.

Biltema – raggarnas mecka

”Gubbdagis”, ”pappaparadiset”, ”raggarhålan”, ja, smeknamnen är många och något som definitivt kommit för att stanna är ”raggarnas mecka”. Något underfundigt ja, men vad gör väl det? Biltema är definitivt pappahumor personifierat, såväl vad gäller deras finurliga marknadsföring som deras meny och deras utbud.

Framtidens Biltema

Numera har de en välutvecklad hemsida, med ett flertal användbara funktioner, och såklart öppettider, adress och karta till samtliga varuhus. De har en sökfunktion för jobb via hemsidan och de har ett eget magasin (Biltemakatalogen). 

De har ett Instagramkonto där det inte råder några tvivel om vilken vara som är populärast, och nu har de även lanserat en app med alla de viktigaste funktionerna. Biltema hänger helt klart med i svängarna, dock har de ännu ingen mer avancerad teknikavdelning, men det kommer nog i framtiden när de gamla hederliga bildelarna inte längre behövs.

Related Posts