Hur mycket kostar en hund? 

by Maja Mando
DOG

Kostnaden för att köpa en hund är olika beroende på om det är en renrasig hund eller om det är en blandras. Dessutom kostar oftast stora hundar mer än små, men det är inte alltid så förstås.

En renrasig valp kostar från cirka 8 000 kronor till 20 000 kronor. Man kan få en hund lite billigare om man till exempel låter avelsrätten vara kvar hos uppfödaren. 

Hur mycket kostar en hund i månaden?

Precis som med inköpspriset så skiljer sig kostnaden per månad beroende på vilken ras man har. Eftersom stora hundar äter mer än små blir det automatiskt högre matkostnader för en stor hund. En säck med 7-10 kilo hundfoder av bra kvalitet kostar runt 500-700 kronor.

En annan stor månadskostnad som man kanske inte tänker på är försäkringen. Man behöver ha försäkring om olyckan är framme eller om hunden blir sjuk och måste läggas in på djursjukhus, eftersom det kan kosta tiotusentals kronor. Det finns olika nivåer på försäkringar, men kostnaden rör sig om cirka 400-800 kronor per månad.

Utöver dessa kostnader tillkommer kostnad för vaccination, bajspåsar, leksaker, koppel och annat. 

Hur mycket kostar en hund per år?

Hunden är dyrast under sitt första levnadsår eftersom man måste köpa olika tillbehör som sedan kan användas i flera år. Det är till exempel koppel, halsband, matskål, filt, klotång, liggplats/korg, leksaker med mera. Behöver man också köpa till exempel hundbur till bilen går det på ytterligare några tusenlappar. 

Försäkringen måste betalas och hunden måste också vaccineras varje år och det första året får den sin grundvaccination som är dyrare än resten av levnadsåren. Räkna med att din hund kan komma att kosta upp till 35 000 – 40 000 kronor första året (inkluderat inköpspriset).

Hur mycket kostar det att kastrera en hund?

Att kastrera en hund kostar olika beroende på om det är en tik eller en hane. Det är enklare att kastrera en hane och det kostar runt 3 000 – 4 000 kronor. Att kastrera en tik kräver ett större ingrepp då man avlägsnar livmoder och äggstockar. Det kostar runt 6 500 – 7 000 kronor. Priserna kan variera mellan olika djursjukhus. 

Hur mycket kostar det att avliva en hund?

Att avliva en hund är ofta ett svårt beslut. Man behöver också fundera över om man vill kremera sin hund. Det bästa rådet är att man kontaktar sitt försäkringsbolag innan avlivning och diskuterar om man kan få ersättning för kostnaden. En avlivning kostar mellan ca 1 000 – 2 500 kronor beroende på hundens storlek.

Related Posts