Jävligt Gott – veganska recept och inspiration

by Maja Mando
VEGAN1

Tiden för att avfärda den växtbaserade kosten som ”kaninmat” är över. Idén om att bara veganer och vegetarianer äter köttfria måltider kan spolas ned. På sajten Jävligt Gott finner man massor av veganska recept som Pad Thai och pannkakor. Men varför främja en mer växtbaserad kosthållning egentligen?

Kort om Jävligt Gott

Vad är det?En recept- och bloggsajt med fokus på vegansk, enkel och god mat.
Vem ligger bakom?Gustav Johansson
SyfteSom en del av omställningen till ett mer hållbart ätande utan att ta ifrån oss de maträtter vi älskar.
UtnämnelserVunnit matbloggspris i kategorin ”Folkets val” (2016), utsedd till en Aktuell hållbarhetsprofil under 33 (2019), samt av tidningen Resumé utsett till en av Näringslivets 150 Superkommunikatörer.

Jävligt Gott – kan en gravad morot ersätta lax?

Vi förknippar lätt många av våra favoriträtter med råvaran. Till exempel är det laxen som är gravad, steken som är kolgrillad och skinkan som är rökt. Dessa rätter kommer dock från metoder som ursprungligen hade som syfte att bevara råvaran.

Fisk och kött ruttnar utan kyla eller tillagning vilket ligger bakom uppkomsten av dessa metoder och således smaker. Det fanns ingen anledning att grava en morot förr eftersom den både går att äta rå samt håller flera dagar utan kyl.

Tack vare geniala kockar och matentusiaster har dessa metoder och smaker tagits vara på och kan användas även i köttfria rätter. Har man inte smakat på gravad morot, rökt tomatsås med grillad potatis eller chili sin carne kan det vara dags nu.

Men det är ju jävligt gott med hamburgare!

Visst kan det vara svårt att föreställa sig ett liv utan hamburgare, korv och andra kötträtter vi vant oss vid. Många som övergår till växtbaserad kost vittnar dock om att man kommer över det ganska fort. Dessutom kan man fortsätta äta varianter av sina favoriträtter.

Här är några exempel på växtbaserade rätter med klassiska smaker:

  • Vegetarisk Janssons Frestelse. Istället för fisken kan man använda de kryddor som ansjovisen ofta läggs in med för att få smaken. För vegansk byter man ut grädde mot växtbaserat alternativ.
  • Skagenröra. Ersätt räkorna med saltad tofu och släng i lite tångkaviar som ger havssmaken. Använd växtbaserad crème fraiche, vegansk majonnäs och i övrigt som vanligt med massa rödlök och dill – mums!
  • Veganska köttbullar. Det finns färdiga varianter i typ alla matbutiker idag. Man kan även köpa formbar vegansk färsk för att kunna smaksätta dem som mormor brukade göra.

Jävligt Gott – köttbullar utan kött för miljöns skull

Idag har vi andra utmaningar i västvärlden än förr. Med kylskåp och frysar kan vi förvara maten länge och väl. Däremot möts vi av ett rungande behov att ställa om till mer hållbar konsumtion. Inte minst vad gäller det vi äter.

Några anledningar till att dagens köttkonsumtion är ohållbar är:

  • Djurhållning för massproduktion innebär ofta vedervärdiga förhållanden för djuren samt enorma utsläpp av växthusgaser.
  • Djurhållningen har tagit över stora ytor brukbar jord och miljoner hektar skog har skövlats för dess syfte.
  • Ytterligare brukbar jord har konverterats till odlingar av enstaka spannmål (monokultur) och annat som endast har till syfte att bli föda till de djur som sedan slaktas.
  • Monokultur leder till allvarlig förlust i biologisk mångfald, näringsfattig jord och således allt mer näringsfattiga råvaror.
  • Monokultur är ofta GMO-grödor, är mer känslig för yttre påverkan och är beroende av bekämpningsmedel.

Ät veganskt för miljön, eller för att det är jävligt gott!

Som sagt, vegetarisk mat är för alla, vare sig man identifierar sig med sitt val av diet eller inte. Det går utmärkt att grilla vegetariskt ena dagen och äta dan dan nudlar nästa. För många känns det omöjligt att ge upp sin ostfyllda palak paneer på indiska kvarterskrogen. Även om de veganska alternativen finns så är de inte de samma. Det är också helt okej.

Om man vill börja äta mer hållbart behöver man inte gå all-in direkt. Man behöver inte ersätta sina favoriter helt och hållet. Det går lika bra att ha en – två – tre dagar i veckan då man helt enkelt äter köttfria rätter. För att det också är jävligt gott. Små steg gör skillnad, speciellt om många tar dem tillsammans.

Related Posts