Malta – Ett land som satsar på nöjeslivet

by Maja Mando

Medelhavsnationen Malta är en liten ö som bär på en lång och anrik historia. Från den grekiska antiken, genom riddarorden som härskade över ön på medeltiden till ett brittiskt protektorat och fram till den moderna tiden har Malta varit en kärnpunkt i medelhavet. Idag är det en populär turistdestination och IT-teknisk nation dit många svenskar söker sig för underhållning och nöje. Här nedan kan du läsa mer om vad du kan göra för kul på Malta.

Ett sydligt paradis i Medelhavet

För svenskar tycks befolkningen de flesta medelhavsnationer ha ett virtuellt paradis att leva i. Vädret är betydligt varmare än här i Norden och haven azurblå. Stränder, underbar mat och fascinerande kulturer härskar de sydeuropeiska länderna som smeker medelhavets kustremsor. En av de bäst belägna destinationerna är ön Malta, vilken idag står som ett eget land på världskartan.

Malta har länge varit med i spelet när man tittar till historiken runtomkring medelhavet. Under yngre år var det bland annat en ö som tillhörde de antika grekiska stadsstaterna. Snart därefter övergick Malta till att bli en del av det romerska imperiet. Detta följdes sedan av religiös fanatism och etableringen av riddarorden som kontrollerade den lilla ön genom flertalet århundraden.

Den moderna tidens Malta bär fortfarande på sin historia, samtidigt som landet och befolkningen tagit klivet in i den högteknologiska eran. Idag finner du bland annat många IT-företag som lagt sina kontor här. Bland dessa finner du allt från försäljning online till casino utan Spelpaus. Det är dock inte bara servrar och tangentbord som går att finna på ön. Det finns även mycket av turistverksamheter att ta del av. Här nedan kan du läsa mer om de olika aktiviteterna och upplevelserna som väntar den äventyrliga turistsvensken på Malta.

Aktiviteter och nöjen på Malta

  • Upptäck de blå lagunerna
  • Besök grottorna i Gozo
  • Ta fyrhjuling runt ön
  • En tripp till Popeye-nöjesparken

Upptäck de blå lagunerna vid Comino

En av de primära sevärdheterna när du besöker Malta är de blå lagunerna som ligger vid ön Comino. Här kommer du kunna ta en båt från huvudön för att sedan få upptäcka den fantastiska nautiska miljön. Azurblått vatten med en botten av len sand sträcker sig långt ut här i laguner som du även tillåts bada i.

Många turister tar vägen hit för att pröva på lite frisnorkling, där du får uppleva allt som lagunerna har att erbjuda under vattenytan. Om du har ett giltigt certifikat, tillåts man även dyka med luft här. Resan ut Comino går även snabbt och kan klaras av under en dag. Du hinner således besöka lagunerna samt komma hem för middag i god tid.

Besök grottorna i Gozo

En annan sevärd upplevelse på Malta ligger på ön Gozo. Här finner man bland annat fantastiska grottor som gröpts ur av havsvatten under hundratusentals år. Flertalet av grottorna ingår även i samma system, så du kan gå in en väg och komma ut en annan.

Här kan du välja på att ta en djupare vandring under bergen eller stanna vid utkanten. Oavsett vad du väljer, kommer du få se ett fascinerande naturligt fenomen urgröpt ur den steniga kusten. Grottorna i Gozo erbjuder även ett tillfälle till guidade turer, där du får både en geologisk som historisk genomgång av dem.

Ta fyrhjuling runt ön

Nästa tips på roliga aktiviteter är att besöka de turistcentrum som hyr ut fyrhjulingar. Det här är ett av de bästa sätten att se dig om på huvudön. Med en fyrhjuling kommer du snabbt att kunna färdas längsmed både bilvägar som de mindre stigarna som vandrar upp för bergen. Om du är ovan vid att kontrollera ett sådant här fordon, finns det även här guidade turer att ta del av. Dessa går från staden ut på landsbygden.

Det finns även särskilda resvägar och kartor som är ämnade för fyrhjulingar. Här kan du följa de vägar som blivit populära hos turister. Dessa går längsmed rutter fyllda av sevärdheter och fantastisk medelhavsnatur. Att hyra en fyrhjuling på Malta behöver heller inte vara särskilt dyrt. Du skulle kunna göra det imorgon med återstoden av din lön utan att sättas i ekonomisk kris. Om ni reser flera i sällskapet kan även paketpris komma på tal. Se dock till att du har en bra försäkring på fordonet, då skada kan tillkomma på de mer steniga partierna av resvägen.

En tripp till Popeye-nöjesparken

Sist men inte minst har vi en mycket särskild plats att tipsa om på Malta. Det handlar då om en nöjespark som är stylad för att efterlikna det lilla havssamhället som seriefiguren Popeye lever i. Popeye på svenska är självfallet den spenatglade gamla seglaren Karl-Alfred, som med sina muskler och tatuering av ankare räddar unga kvinnor undan fara och ofred.

Den lilla nöjesparken ligger i staden Mellieha som är lättåtkomlig. Här kommer du främst kunna gå runt bland byggnaderna och få dig en helhetsupplevelse av vad den tecknade serien består av i det fysiska livet.

Related Posts