Saker du kan göra och köra utan licens

by Maja Mando

Mycket av det som ses som nöjen eller behov idag är även belagt med en licens. Du tillåts som exempel inte sätta dig i en bil och köra i väg om du inte har en licens, dvs. körkort för det. Även andra aktiviteter kräver att du har ett bevis på din kunnighet eller certifikat. Det finns dock även de saker som inte är bundna av dessa krav. Här nedan har vi nu listat fyra aktiviteter och sysselsättningar som du kan göra utan att ha en särskild licens till hands.

Friheten till att utforska

Ibland är det som bäst när du har frihet till att göra vad du vill. Vår omvärld blir alltmer begränsad i de möjligheter vi har. Nu för tiden skall du helst ha antingen licens, intyg eller ett certifikat för att kunna göra saker och ting. Ibland vill man ha det som tex. casino utan licens, vilka kan bedriva sina verksamheter betydligt friare än de svenska spelsajterna.

Det finns självfallet goda idéer med mer åtstramade möjligheter, såsom att det blir säkrare, tryggare och hälsosammare om folk har kunnighet i vad de gör. Samtidigt kan det dock även vara frustrerande, särskilt om du enbart vill ha en rolig upplevelse eller testa på något utan att binda dig till långa och många lektioner samt föreläsningar. Med detta i åtanke har vi här nedan sammanställt en lista på fyra saker du kan göra utan att behöva en licens för dem.

Tips på licenslösa aktiviteter och sysselsättningar

  • Bil på körbana
  • Dykning
  • Båt
  • Skytte på bana

Bil på körbana

Om du är intresserad av att köra bil men saknar ett körkort, står du inte helt handlös. Det finns nämligen möjligheten för dig att ändå ta en sits bakom ratten för att testa hästkrafterna. Detta sker då på särskilda körbanor, där du inte bara tillåts köra en bil, utan kan även testa på olika fordon och märken.

Detta har blivit en särskilt rolig aktivitet bland folk idag, som beger sig av till körbanor i drivor för att få testa på ett par vrålåk såsom McLaren eller Ferrari. Om du skulle sakna ett körkort, kommer du ändå få möjligheten att köra. Det kommer dock då ske i sällskap av en instruktör som följer med under färden.

Dykning

Det finns även självfallet många fysiska och lite farligare saker du kan göra utan att behöva en licens. Likväl som du kan bege dig av på en helvetesresa mot bättre hälsa med träningsprogrammet 16 Weeks of Hell, kan du även ta dig an dykning med gas och luft. Det är dock kraftigt rekommenderat att du har ett dykarcertifikat för att ta dig ner under vågorna med en tub på ryggen. Sådana certifikat finns det även många ställen du kan ta på.

Med ett papper på dina färdigheter i fickan kommer du också få möjligheten till att besöka särskilda platser där dykning på djupare vatten är populärt. Du kommer nog inte få samma tillgång om du inte har certifikatet. Detta hindrar dock inte dig från att själv köpa dykarutrustning och bege dig av på en egen simtur ner till havsbottnen. Anledningen till att ett certifikat efterfrågas är att dykning av denna art kan vara mycket farligt.

Båt

Nästa sak du kan göra utan krav på licens är att köra en båt. Detta gäller dock enbart vattenfarkoster av en viss storlek. Om du vill köra en större skuta, kommer du behöva ha ett så kallat förarintyg. Det här är återigen en säkerhetsåtgärd så att man inte har oerfaret folk flygandes runt över vågorna längs den svenska kusten.

Men, om du som sagt har en mindre båt kommer du inte behöva ett sådant intyg. Du är således helt fri att ta dig en tur ut på vattnet utan några begränsningar på din rätt till att köra runt i en båt. Värt att notera är att det inte bara är storleken på en båt som räknas, utan även kraften i motorn. Skulle du således ha en mindre båt till hands som dock är bestyckad med en sjuhelsikes massa hästkrafter kommer du behöva ett förarintyg.

Skytte på bana

Att äga och hantera ett skjutvapen är som känt inte lagligt i Sverige om du inte har de rätta tillåtelserna och licenserna. Detta är ändå inte U.S.A, ett land där det är otroligt lätt att få sig ett vapen tack vare effektiv lobbyverksamhet från kontroversiella organisationer såsom NRA.

I Sverige finns det dock kraftiga begränsningar på vem som får äga ett vapen. Om du inte har en vapen- eller jaktlicens, betyder det dock inte att du saknar möjligheter till att få skjuta lite även i vårt nordliga land. Det finns nämligen gott om skjutbanor i Sverige, där du bland annat kan få händerna på allt från pistoler till gevär.

Dessa kan även hanteras utan att du behöver ha ett certifikat för det. Vad som dock kommer vara närvarande under din tid på skjutbanan är en instruktör, vars uppgift det är att se till så att allt sker på rätt sätt och således är säkert för alla närvarande.

 

Related Posts