Så kommer AI användas i framtiden

by Maja Mando

Det är ingen hemlighet att AI har blivit allt mer vanligt i samhället och om vi ska försöka spå framtiden tror vi definitivt att det bara kommer användas mer och mer. AI kan appliceras på flera olika industrier, allt från casino online och speldesign till sjukhus och hälsovård. Då tekniken dessutom fortsätter att utvecklas i rasande fart känns det som att det bara är en tidsfråga innan hela företag styrs av enbart AI.

Vad är AI?

AI står för Artificiell Intelligens och är ett slags datorprogram som har mänskliga drag. Det är en dator som kan “tänka” och hålla en konversation genom att hämta information från internet. Med hjälp av AI kan du bland annat få svar på olika frågor du kan tänkas ha, planera saker och lösa problem. Idag används AI bland annat till så kallade chat botar som finns hos många verksamheter online.

Användningsområden för AI

Som nämnt används AI till chat botar men det finns även flera andra användsningsområden. Med hjälp av program som ChatGPT och Google Bard kan du numera skriva hela romaner med hjälp utav AI. Du kan dessutom skapa bilder och videor, med tillhörade röster som alla är helt datorgenererade. Men det är inte allt, med AI kan du dessutom göra översättningar snabbare än någonsin och med nästan perfekt resultat varje gång.

Hälsa och sjukvård

Ett projekt som pågår just nu är att undersöka hur AI kan användas inom sjukvården för att analysera hälsoinformation och kunna identifiera mönster. Detta kan i sin tur leda till att vi  kan upptäcka sätt att förbättra diagnostiken för individer, enligt forskare. En intressant utveckling är ett AI-program som svarar på nödsamtal och har som uppdrag att upptäcka om personen som ringer upplever hjärtstillestånd, något som en mänsklig telefonist kan ha svårare att uppfatta.

Transporter

Med hjälp av AI kan kollektivtrafiken och bland annat järnvägstrafiken förbättras, detta via att kontrollera hastigheten och säkerheten hos tågen genom hjulens friktion. I framtiden tros vi också kunna ha självkörande tåg.

Tjänster och varningar

Ett annat område som AI kan vara till stor hjälp inom är att kunna spåra data och väderförändringar och i det långa loppet kunna varna oss för kommande naturkatastrofer. Om vi vet om detta kan vi också förbereda oss mycket tidigare och konsekvenserna kan bli mildare.

Sammanfattning

AI är framtiden på många sätt, vad vi ser idag är bara en liten del av vad som komma skall. AI används redan inom många industrier och forskare tror att det kommer utvecklas allt mer avancerade versioner som kan förbättra administrativa uppgifter och till och med hjälpa till att förutse “framtiden”.

Just nu kan man dela upp AI i två kategorier, vi har:

  • AI i mjukvara – sökmotorer, bildanalysering, virtuella assistenter och ansikts- och röstigenkänning
  • Förkroppsligad AI – drönare, robotar, självkörande bilar, etc

Om du är intresserad och vill veta mer om AI finns det flera olika källor på nätet som kan lära dig allt om detta, samt förklara mer ingående hur det funkar och vad du kan förvänta dig de kommande åren.

 

 

 

 

Related Posts