När är ett online lån en bra lösning?

by Maja Mando

När är det egentligen en bra idé att ansöka om ett online lån? Det är en fråga många ställer sig. Långivarna kommer inte ifrågasätta vad du har tänkt att finansiera med ett beviljat lånebelopp. Det är helt upp till var och en vad man använder pengarna till. Men med det sagt är online lån mer lämpade till vissa situationer än andra.

Oförutsedda kostnader

De flesta av oss har som regel en relativt stabil ekonomi. Men det betyder självklart inte att den är hundra procent oföränderlig. Livet kan visa sig från både sina bättre och sämre sidor, vilket även kan påverka vår ekonomi. När vi pratar om oförutsedda kostnader och extra utgifter är online finansieringen en lämplig kandidat. Oförutsägbara utgifter är kostnader som inte utgör en fast del av budgeten och som kommer utan förvarning. Här kommer några klassiska exempel:

  • Bilen som inte startar måndag morgon när du redan är försenad till jobbet.
  • Tvättmaskinen som har kastat in handduken och kylen som har gett upp kampen.
  • Borttagningen av den där visdomstanden eller veterinär räkningen för familjens hund.

Ovanstående situationer är enbart ett fåtal exempel på händelser och aspekter som typiskt inte är medräknade i månadsbudgeten. Den här typen omständigheter är något för bufferten och sparkontot. Det är dock inte alltid att vår backup är redo och klarar uppgiften – det är här online lån kan kliva in. Det är alltså först när du har sett över dina möjligheter i privatekonomin som du vänder blicken mot online lån.

Tips och råd i lånprocessen

Står du i en situation med obalans på bankkontot som du inte kan få kontroll över med hjälp av dina egna ekonomiska medel? I så fall kanske du har börjat överväga att ansöka om ett lån för chansen om att få en hjälpande hand. Ett online lån ska inte ses som en fast del av en privatekonomi, utan mer som ett tillfälligt inslag som bidrar med extra stöttning.

Här nedan kommer några saker som är värda att tänka på i en lånprocess:

Vilket belopp är det tal om?


Du ska inte låta dig lockas till att ansöka om ett större belopp än vad du faktiskt behöver. Låt i stället ändamålet med lånet styra hur mycket du ansöker om. Det finns ingen anledning att ansöka om mer eftersom det enbart resulterar i en högre återbetalningskostnad. Dessutom är det mer sannolikt att en långivare godkänner ett lägre belopp. Det kan vara bättre att starta lägre och eventuellt utöka lånet efterföljande om det är en service som erbjuds av långivaren i fråga.

Hur snabbt kan du återbetala lånet?


Redan innan du ansöker om ett lån bör du ha reflekterat över hur snabbt du kommer kunna återbetala lånet. Du ska nämligen ange önskad löptid för lånet i din ansökan. Återbetalningstiden är ofta något som kan justeras i efterhand. Flertalet långivare erbjuder möjligheten att öka den eller återbetala lånet snabbare. Men du får en bättre utgångspunkt om du försöker vara realistisk redan från start. Speciellt eftersom både räntan och den totala lånekostnaden påverkas av längden på återbetalningstiden.

Jämför alltid dina lånealternativ!


När du har en någorlunda bild av önskat lånebelopp och återbetalningstid är det dags att försöka få tag på det mest optimala alternativet. Vägen fram är helt klart att jämföra sina lånemöjligheter. Långivarna är många och de erbjuder många olika sorters lån. Det handlar om att hitta en långivare som tillhandahåller det du är ute efter, samtidigt som du som låntagare ska uppfylla långivaren i frågas krav (t.ex. åldersgräns, inkomstkrav och betingelser gällande betalningsanmärkningar).

Du kan välja att kolla upp alla kredit- eller långivare på egen hand. Eller så väljer du ett lite mindre omständligt alternativ: Moneezy. Det är en jämförelsetjänst för lån, som är helt kostnadsfri att använda. Genom att ange önskat lånebelopp och löptid introduceras du för en lista med potentiella långivare. Utifrån denna lista kan du välja att ansöka hos alternativet som bäst matchar dig och din situation.

Related Posts