Kan man dömas för rattfylleri om man endast har 0 1 promille

by Maja Mando

Är 0,1 promille tillräckligt för att dömas för rattfylleri?

Har du någonsin funderat på vad “promillegränsen” faktiskt betyder när det gäller att köra rattfylleri i Sverige? Specifikt, kan man dömas för rattfylleri om man endast har 0,1 promille?

Utredningen kring promillegräns

I Sverige, ligger promillegränsen för att ses som påverkad när man kör på 0,2 promille. Kör du med en alkoholhalt över denna gräns, har du gjort dig skyldig till rattfylleri. Med detta sagt, skulle 0,1 promille inte direkt leda till en fällande dom. Det beror dock alltid på omständigheterna och även vid låga alkoholhalter kan man potentiellt sett hamna i trubbel om polisen anser att din körning försämrats.

Risk med låg alkoholhalt medan du kör

Alla reagerar olika på alkohol, och för vissa personer kan till och med en mycket liten mängd allvarligt påverka deras förmåga att köra säkert. Så även om du tekniskt sett kanske inte döms för rattfylleri, är det fortfarande mycket riskabelt att köra med någon form av alkohol i systemet.

Promillegräns Potentiella straff Effekter på körning
0,2 promille Dömd för rattfylleri Försämrad reaktionstid och fokus
0,1 promille Inte direkt fällande dom Kan påverka vissa individers körning.
0,0 promille Inga rättsliga konsekvenser Ingen direkt effekt på körning

Säkerhet först

Att dricka och köra är aldrig ett smart drag. Inte bara för att du riskerar rättsliga konsekvenser, men framför allt för att du riskerar din egen och andras säkerhet. Så nästa gång du funderar över “kan man dömas för rattfylleri om man endast har 0,1 promille”, kom ihåg att det säkraste och mest ansvarsfulla svaret alltid är att bara låta bilen stå.

Related Posts