Ett problem har uppstått med den här webbplatsens säkerhetscertifikat

by Maja Mando

Ojdå, du har stött på varningsskylten “ett problem har uppstått med den här webbplatsens säkerhetscertifikat”, du är säkert lite förvirrad nu. Lugn, vi tar ett steg tillbaka och rätar ut dessa frågetecken, ska vi?

Tänk igenom – vad är ett säkerhetscertifikat?

Ett säkerhetscertifikat, i tekniska termer, är som ett ID-kort för en webbplats. Det ger försäkran för oss att webbplatsen vi besöker är säker och legitim. Tänk på det som en utförlig granskning. Är inte övertygande, visst?

Vad betyder det när det finns ett problem?

Ett “problem” med certifikatet kan betyda flera saker. Det kan innebära att certifikatet har gått ut (ja, de har en utgångstid!), det kan inte vara utfärdat av en betrodd källa, eller webbplatsen kanske inte äger certifikatet.

Nedan är några allmänna anledningar till certifikatproblem:

Feltyp Utfärdare Lösning
Utgånget certifikat Utfärdat av certifikatmyndighet Uppdatera certifikat
Certifikat från okänd källa Okänd Tillämpa från känd CA
Ogiltigt certifikat Webbplatsägare Korrigera certifikatinformation
Annat Oklart Felsök

Slutligen, vad ska jag göra?

Om du får detta meddelande, är det smartaste att göra inte att fortsätta till webbplatsen. Men, om du vet att webbplatsen är säker (kanske det är din egen), vänd dig till din IT-avdelning eller webbplatsens supportpersonal. De kommer att veta den bästa lösningen för detta säkerhetsproblem.

Tam, tam-tam! Du har officiellt blivit en tech-problem-lösare. Känner du dig lite som en hemsida-superhjälte nu? För det borde du verkligen!

Related Posts