Guide: Vilken router ska man välja?

by Maja Mando

Att välja en trådlös router som levererar snabb och pålitlig Wi-Fi, liksom utmärkt täckning, är inte en lätt uppgift, speciellt om du är nybörjare. För att göra det svårare beskriver tillverkarna sina routrar med massor av akronymer och marknadsföringsvillkor som har liten koppling till den verkliga upplevelsen du får. Produktnamnet berättar inte heller mycket om hur bra en router är, och inte heller det pris du betalar. För att hjälpa dig att välja den bästa routern för dina behov och budget, läs den här guiden och lär dig vad du ska leta efter i en router.

1. Din router bör ha en processor med flera kärnor

Maskinvaran inuti din router betyder mycket, särskilt processorn och mängden RAM. Människor använder Wi-Fi för videostreaming, nedladdning av filer, säkerhetskopiering av data, onlinespel och andra aktiviteter under vilka massor av data överförs till och från internet. På grund av detta behöver trådlösa routrar mycket mer processorkraft än de brukade.

När du väljer din router måste du veta om den har en enkärnig, dubbelkärnig eller fyrkärnig processor och dess frekvens. Om du vill ha ett snabbt nätverk som klarar flera nätverksklienter samtidigt, rekommenderar vi att du slutar köpa routrar med enkärniga processorer. Din router ska ha minst en processor med dubbla kärnor som kan hantera mer data och fler klienter än en enda kärnprocessor. En processor som körs på 900 MHz är mindre potent än en på 1,2 GHz, medan ju större antal kärnor, desto bättre presterar routern. Samma regler gäller som är fallet med datorer, smartphones och andra datorenheter.

2. Routern som du väljer ska ha dubbla band eller mer

Routrar med ett band hör till det förflutna. Din nya router ska ha minst dubbelt band . Vad betyder det här? Det betyder att routern sänder den trådlösa signalen på två frekvenser (om den är dual-band) eller mer (om den är tri-band eller mer). En av dessa frekvenser är alltid 2,4 GHz-bandet, som fungerar med gamla trådlösa standarder som Wi-Fi 4 (802.11n) eller nya som Wi-Fi 6 (802.11ax) – om du har en router som fungerar med Wi-Fi 6.

Fördelen med 2,4 GHz-bandet är att det är kompatibelt med gamla nätverksenheter och att det har ett stort täckningsområde. Det är dock också långsamt och trängsel är alltid ett problem, särskilt i flerbostadshus och kontorsbyggnader, där alla har Wi-Fi på detta GHz-band.

3. Routernamn

Trådlösa routrar skryter om sin totala teoretiska maximala bandbredd i sitt modellnamn. Du har AC1200-, AC1900- eller till och med AC5400-routrar. Ny generation routrar med stöd för Wi-Fi 6 har AX i sitt namn följt av ännu större antal, som den här ASUS ROG Rapture GT-AX11000. Problemet är att när du frågar “Vilken typ av router behöver jag?” , dessa namnkonventioner är meningslösa.

Det beror på att de inte berättar vilken hastighet du ska få. I verkligheten finns det fall där en trådlös AC1900-router kan överträffa en AC2500-router på grund av skillnader i hårdvarukonfiguration, när den tillverkades, av vem, Wi-Fi-teknik, firmwareuppdateringar och utrymmet där du använder den. Vi förklarar varför namngivningskonventioner inte hjälper så mycket i den här artikeln: Vad betyder AC1200, AC1750, AC1900 eller mer, och vad är skillnaden?

Köp inte en AC1750 trådlös router istället för en AC1200-router bara på grund av dess namnkonvention. Andra faktorer är viktigare, och du bör undersöka. Om du ser en router med AC750, AC900 eller något lägre än AC1200 betyder det att du har att göra med en gammal router, med daterad teknik. En sådan router är inte ett bra val för ett modernt hem där du behöver hastighet, stabilitet och säkerhet för ett ökande antal anslutna enheter.

Vet du fortarande inte vilken produkt du ska välja? Surfa in på trådlösrouter.se och läs mer.

Related Posts